Greu de inovat II - cautam oameni curajosi

Hai Ca Vine!
Am ales acest titlu pentru o aplicatie mobila cu care calatorii sa poata vedea in timp real unde se afla mijloacele de transport in comun.

In 2017 am abordat Primaria Colceag (judetul Prahova) si firma de transport locala pentru a pune aceasta aplicatie la dispozitia locuitorilor din satele aflate pe traseul care leaga Colceagul de Ploiesti.

Desi aplicatia este functionala si poate fi pusa oricand in utilizare, am renuntat, cel putin pentru moment la idee.
Nu am gasit deschidere din partea primariei, macar pentru o discutie teoretica. Pe de alta parte functionarea serviciului necesita minime costuri, insa pentru o firma mica aflata la inceput de drum, orice investitie trebuie dramuita pentru a putea supravietui. Firma de transport a fost deschisa la colaborare, desi nu foarte entuziasta. Principala problema a fost ca fiecare microbuz trebuia sa tina la bord un telefon dedicat cu abonament de date.

In sine, aplicatia mobila imbunatateste intr-o masura mica calitatea vietii oamenilor. Totusi lucrurile bune nu vin toate peste noapte, impreuna. Astfel am descoprit un alt obstacol: reticenta fata de inovatie. Sunt oameni care isi doresc diverse inovatii, dar cand trebuie sa faca pasul catre ele, ezita. Aceasta ni s-a confirmat si in discutiile cu alte autoritati locale.

Multi oameni spun ca este vorba de coruptie la nivel local, dezinteres sau incompetenta. Insa de foarte multe ori este vorba despre teama de a incerca ceva nou, fara a avea confirmarea reusitei.

Aplicatia destinata calatorilor este o poarta pentru oportunitati.
Daca exista interes din partea autoritatilor locale, in etapa urmatoare de dezvoltare ne doream sa adaugam o functionalitate mult mai benefica: pregatirea in avans a documentelor pentru reparatia drumurilor folosite de mijloacele de transport in comun.

Cum ar functiona:
De fiecare data cand microbuzele lovesc gropile de pe drum, se transmite locatia si anvergura impactului catre serverele noastre. Se creeaza un istoric al gropilor de pe carosabil, iar software-ul anticipeaza cand drumul va necesita reparatii.
Avantajele:
In primul rand ar scuti consiliul local de la pregatirea documentelor; aceasta ar fi utila mai ales unde consiliile locale nu au oameni care sa stie sa coordoneze astfel de reparatii.
In al doilea rand, documentele ar fi pregatite cu mult timp inainte, reducand astfel timpul pierdut de la constatare pana la executare.

Partea cea mai impoartanta este ca am conceput aplicatia pentru a fi distribuita in orice localitate si costurile sa fie corespunzatoare volumului de date. Mai exact, costul ar fi proportional cu cat de mult ar dori calatorii sa foloseasca aplicatia.

Va lasam sa urmariti un spot in care am filmat chiar in Colceag si pe autostrada Bucuresti - Ploiesti.