Greu de inovat I

Vom incepe seria de articole legate de obstacolele cu care ne confruntam in inovatie cu ceea ce am numit in articolul anterior "concept".
Trecerea la masini electrice in Romania a fost mai mult decat un concept. Am analizat posibilitatea si am cautat surse de finantare pentru a pune in practica ideea.

Sa facem un rezumat al ideii:
- transformarea fermelor agricole in ferme mixte, agricole-energetice. Aceasta facandu-se prin instalarea de panouri solare.
- comercializarea surplusului de energie catre firmele de transport public locale. Ulterior extinderea comercializarii energiei si catre posesorii de masini electrice.

Finantarea

Intai este nevoie de un studiu de fezabilitate. Comisia Europeana are programe destinate studiilor de fezabilitate.
Am aplicat in ultimul moment si am fost refuzati din motive de procedura.
Raspunsul nu a fost dezamagitor, pentru ca deja aveam cateva informatii care faceau ideea greu de pus in practica: legislatia.

Legislatia

Din punct de vedere legal nu este posibil in Romania ca o ferma sa vanda energie direct catre utilizatori, fara a intra printr-un complex proces tehnic si birocratic. Intai ar trebui sa se inregistreze ca producator de energie, apoi sa distribuie energia in reteaua de distributie, iar in final sa ajunga la beneficiar, firmele de transport in comun.
Ceea ce propuneam era de fapt scoaterea firmele de distributie din acest circuit, pentru ca nici nu se folosea aceasta.
Nici in alte tari europene nu este posibil aceasta in general. Una din exceptii este Germania, care dealtfel este lider in productia de energie regenerabila.

Tehnic

This concept has clear potential to leverage the existing electrication of farmland near highways while supporting irrigation needs and transportation energy demand economically and efficiently. Erik Wilhelm

Am discutat fezabilitatea tehnica cu un vechi partener, Erik Wilhelm, post-doctorand la MIT (Massachusetts Institute of Technology) in domeniul ingineriei mecanice. Erik conduce in acest moment proiectul de dezvoltare a unei masini electrice autonome pentru Kyburz, un mic producator de automobile din Elvetia.
Pe langa faptul ca a confirmat potentialul acestui concept, Erik a fost amabil si ne-a dat si cateva sugestii pentru a putea face acest concept si mai de succes.

De ce este greu de inovat
  1. Legislatia trebuie schimbata. Ori acesta este un proces foarte lent.
  2. Concurenta. Este formata din distribuitorii de energie si producatorii de energie alternativa. Desi acestia au o prezenta foarte slaba pe acest segment de piata, este putin probabil ca ar fi dispusi sa permita altor solutii sa existe.
  3. Politic. Aceasta solutie ar da prea multa independenta comunitatilor locale. In ciuda beneficilor pentru comunitatile locale, descentralizarea economica si politica ar insemna pentru unii politicieni pierderea controlului politic asupra primariilor locale.
Ce pierdem?
  1. Independenta economica a satelor, comunelor.
  2. Sansa opririi exodului fortei de munca de la sat.
  3. Dezvoltarea agriculturii.
  4. Reducerea poluarii.
Ce speram

Speram ca acest concept si informatii sa fie utile oamenilor cu putere de decizie din Romania, sa incurajam si pe alti romani sa se indrepte catre inovatie.