Cum se poate trece la masini electrice in Romania

Principalul motiv pentru care in România masinile electrice nu au succes este lipsa unui climat corespunzator pentru această industrie.
Pe de o parte soferii acuză lipsa stațiilor de alimentare, iar pe de altă parte cei care pot furniza stațiile de alimentare nu au masini pentru care să le instaleze.

Trebuie făcut ceva, dar ce?
Iată conceptul propus de Citizen First.

Fermele agricole din vecinătatea drumurilor județene ar putea crea instalații de panouri solare care transformă energia luminoasă de la soare in energie electrică.
Aceste ferme ar folosi o parte din energia obținută pentru irigații și alte operațiuni, iar altă parte ar distribui-o către o stație de alimentare aflată pe drumul județean învecinat.
Pentru a-si recupera investiția în timp util, ferma ar trebui să aibă ca partener firma de transport în comun din apropiere.

In general la sat firmele de transport in comun efectuează transport pe o distanță de până la 50 de kilometri, ceea ce le permite să încarce de la o singură stație de alimentare in permanenta.
Oricum prețul curentului electric la stații este foarte mic, iar ferma nu ar avea intermediari la distributie. In plus, pe timpul iernii ferma poate avea mai multe oportunități; distribuția de curent electric către stația de alimentare continuă si ar putea folosi curentul electric si pentru sere.

Pe măsură ce acest model se extinde, rețeaua de stații de alimentare creste, iar soferii pot cumpăra masini electrice.

Desi acesta este un concept, vom analiza si reveni in viitor cu opinii din partea fermierilor si a transportatorilor.