Sondajul Motodrom

In mai 2017, am trimis o cerere primariei sectorului 2, Bucuresti, via Oficiul 20, o aplicatie web dezvoltata de Citizen First menita sa faciliteze colaborarea intre cetateni in relatia cu administratia publica.

Cererea a fost simpla: daca se poate discuta in consiliul local al primariei despre amplasarea unei piste de alergare in Parcul Motodrom.

Am primit un numar de inregistrare de la primarie, dar raspunsul pentru cerere nu a venit niciodata. Ulterior l-am descoperit pe o retea sociala pe domnul Dan Cristian Popescu, viceprimarul sectorului 2 si s-a aratat interesat de idee, astfel ca in 18 Iulie 2017 ne-am intalnit in parc sa discutam aceasta problema, alaturi de alti angajati ai primariei si administratiei locale.

A ramas stabilit sa strangem semnaturi din partea cetatenilor care frecventeaza parcul, pentru a avea sustinere ideea.
Dansul s-a aratat interesat si de alte probleme ale sectorului 2, asa ca am hotarat ca in paralel cu stransul semnaturilor de la cetateni, am pus la punct si un sondaj de opinie.

Sondajul de opinie a avut ca scop, printre altele, determinarea interesului oamenilor fata de comunitate, cat si increderea acestora in administratia locala.

Rezultatele sondajului are o insemnatate speciala pentru Citizen First.

  • am obtinut o opinie obiectiva privind ideea amplasarii pistei sintetice de alergare. Pentru ca strangerea de semnaturi arata cati oameni sustin ideea, insa nu si cati se opun ideii.
  • am descoperit "golul" din cunoasterea problemelor din sector. Acest gol este creat de conceptia ca administratia locala descopera singura problemele din sector, iar pe de alta parte, chiar daca stie de unele probleme, administratia locala nu face nimic pentru a le rezolva.
  • am descoperit motivele variate pentru care oamenii nu doresc sa sustina comunitatile din care fac parte.
  • am colectat informatii utile de ajutor viitoarelor noastre proiecte.

Spre diferenta de sondajele de opinie online, impactul vizual al sondajului de opinie efectuat pe strada este mult mai puternic. Cateva detalii s-au remarcat si merita mentionate:

  • intrebata daca a facut sesizari sau sugestii primariei, o batranica a raspuns ca "nu vreau sa fac rau nimanui". Se intelege ca pe langa bunatatea sa deosebita exista si o teama fata de consecintele actiunilor sale. Insa in cazul de fata tocmai inactiunea dauneaza, pentru ca lucrurile nu cad din cer, ci cineva le face sa se intample.
  • intrebat ce parere are despre pista de alergare, un domn a spus (si nu a fost singurul) ca prefera sa vada alergatori in locul "spargatorilor de seminte", pista schimband un pic destinatia parcului.

Gardienii reprezinta o problema, ei fiind cel mai des reclamati pentru lipsa de implicare in activitatile necivilizate ale unor cetateni. Aici trebuie mentionat ca si gardienii la randul lor trec printr-o criza, si anume ca li s-a schimbat programul de lucru de la 24/72 la 12/24.
Exista un mic cerc vicios in acest parc; gardienii care nu se ridica la standardele dorite, cetatenii care isi platesc impozitele, deci prin urmare banii lor ajung si la gardieni, gardienii care nu inteleg ca oamenii care ii intalnesc in fiecare zi le platesc salatiile, iar administratia locala ca nu stie sau nu face nimic ca sa ii impace pe toti.
Solutia pentru toate acestea este respectul reciproc.

Acest sondaj de opinie a fost efectuat gratuit de catre Citizen First, o societate comerciala care include in activitatile sale si cercetarea de piata.

Vom reveni cu unele discutii privind rezultatele acestui sondaj.

Descarca sondajul_motodrom.pdf